De diamantbeurs

De beurzen van geslepen diamant bevinden zich in vijf grote steden over de hele wereld: Antwerpen, Londen, New York, Tel Aviv en Bombay. Toegang tot de beurs is voor particulieren onmogelijk. Alleen diamant professionals hebben het recht om er deel van te maken en er deel en moeten ze er volwaardig lid van zijn. Deze professionals kunnen enkel toetreden tot de federatie op aanbeveling van de drie entiteiten die reeds lid zijn. En de voorwaarden voor lidmaatschap zijn erg streng. Antwerpen is de belangrijkste wereldhoofdstad op het gebied van diamanten, aangezien bijna de wereldmarkt voor geslepen diamant dagelijks door deze stad wordt onderhandelt. De beurzen zijn handelsplaatsen waar u alle makelaars, fabrikanten en diamantairs kunt ontmoeten. In Antwerpen, is het diamantdistrict opgedeeld in vier beurzen die elk hun eigen specialisatie hebben; de Beurs voor Diamanthandel die zich richt op de handel in geslepen diamant en de Diamant club van Antwerpen richt zich op zowel  ruwe als geslepen diamanten . De Vrije Diamanthandel richt zich ook op geslepen en ruwe diamant en de Antwerpse Diamantkring handelt uitsluitend in ruwe diamant. Deze wijk wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door privé en lokale militie. De rol van de Wereldfederatie is om de belangen van de leden en de aangesloten diamantbeurzen te waarborgen. Het regelt in der minne alle conflicten die tussen deze leden kunnen ontstaan. Het is ook toegewijd aan de wereldwijde marketing van diamanten en probeert andere beurzen te overtuigen om op zijn minst hun eigen structuur te hebben.

De diamant en de markt:

De diamantmarkt is gecontroleerd, zeer complex en kleurloos. Dit alles geeft het een voortdurende groeiwaarde. Het wordt dus beheerst door het “Rapaport Diamond Report”, dat een maandelijkse prijslijst publiceert van alle geslepen diamanten variërend van 0,01 tot 5,99 karaat op ronde en briljante vormen en op maten van verschillende groottes. Deze aanbieding toont een prijs in Amerikaanse dollars op basis van het karaat, de kleur, de helderheid, het gewicht en de vorm van de diamant. Volgens de diamantgeleider kost een volledig kleurloze of 1,00 karaats diamant 15 tot 30% meer dan een diamant van dezelfde kwaliteit, maar met een gewicht van minder dan 0,99 karaat. Voor gekleurde diamanten is er geen prijsgrafiek op internationale markten. De prijzen verschillen per verkoper en de markt bestaat uit gespecialiseerde experten. De duurste en meest zeldzame van de natuurlijk gekleurde diamanten is puur rood, dat soms verandert wanneer er paars of bruin aanwezig is. Voor diegenen die hun gevoelens willen uiten, is er niets beter dan een gekleurde diamant. Deze gekleurde diamanten zijn ook duurzame elementen die na verloop van tijd niet zullen verkleuren en diegenen die van felle kleuren houden als het op edelstenen aankomt, zullen er baat aan doen. Het is dus ook een duurzame investering. Deze gekleurde en zo intens gekleurde diamanten kunnen recordprijzen bereiken in tegenstelling tot kleurloze of witte diamanten die moeten voldoen aan de realiteit van de markt. Diamanten met een goed gedefinieerde kleur, zoals geel, zwart, wit, blauw, paars, rood, bruin, roze en groen, worden aangetroffen in diamanten die als zeer zeldzaam zijn geclassificeerd.

Diegenen die zeldzaam zijn, zijn: zwart, geel en bruin. Rood of paarsachtig rood behoren tot de zeldzaamste van allemaal. Dan komen oranje, roze, paars, groen, blauw en dan grijs, wit en zwart. Diamanten die intens of helder geel van kleur zijn zonder enige nuance worden in de handel “kanariediamanten” genoemd.

U moet weten dat diamantprijzen niet alleen afhankelijk zijnvan de kleur en zeldzaamheid van de diamant, maar ook van vraag en aanbod. Dus hoe hoger de vraag, hoe meer prijzen zullen stijgen. Onafhankelijke edelsteenlaboratoria hebben regels en normen opgesteld die internationaal worden gebruikt om de kleur van een diamant te bepalen.

De diamantmarkt:

In 2012 werd het een transitie periode voor de diamantmarkt. Aangezien het grootste deel van de markt in westerse landen is gericht, heeft de crisis de verkoop ernstig verstoord. Tot nu toe hebben de Verenigde Staten alleen al 50% van de wereldmarkt in handen, maar in 2015 zal het slechts 35% vertegenwoordigen. In Europa is het ook hetzelfde met een daling van 30% tot 15%. Maar in Azië is er veel groei en Indische handelaars willen China en India dichter bij elkaar brengen. Indiërs polijsten tot 90% van alle diamanten in de wereld, en de Chinese vraag groeit met 20% per jaar. Binnen een tijdperk van enkele jaren zou deze vraag dan ook meer dan 50% op de wereldmarkt moeten overschrijden. Maar in Westerse landen, slagen enkele grote merkwinkels erin zaken te doen met de verkoop van zeer zeldzame gele diamanten voor 8 miljoen euro en dat is een record voor een gekleurde diamant. Sommige handelaars hebben ook roze diamanten van 24,78 karaat verkocht voor $ 46 miljoen met bijbehorende sieraden. Van de twaalf soorten diamanten die in de wereld circuleren, worden er elf in India geslepen en gepolijst. Bombay komt daarmee op de derde plaats achter Antwerpen en New York, voor Hong Kong en Tel Aviv. Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden, want zoals we weten wordt de handel en exploitatie van diamanten gemonopoliseerd door De Beers, die onder controle staat van de familie Oppenheimer, die haar hoofdkantoor in Antwerpen heeft. En het bedrijf De Beers staat nog steeds aan het hoofd van de wereldproductie: Australië, Equatoriaal Afrika en Zuid-Afrika. En om aan grondstoffen te kunnen komen, moet je één van hun dochterondernemingen invoeren, zoals bijvoorbeeld DTC of Diamond Trading Company, een bedrijf waar al 43 Indische firma’s in verenigd zijn. Met al deze perikelen is het beter om Bruxelles Achat d’Or te vertrouwen die concurrerende prijzen biedt, zowel voor de verkoop als voor de aankoop van alle aangeboden diamanten. Dit bedrijf zal je niet teleurstellen.