Karaatgewicht

De karaat is de meeteenheid die wordt gebruikt om het gewicht van stenen, inclusief diamanten, te beoordelen. Het gewicht van diamanten is een van de bepalende factoren in de prijs, samen met de grootte, kleur en helderheid. Het gewicht wordt tot op het dichtstbijzijnde honderdste gemeten en het karaat wordt in 100 punten verdeeld. Een punt komt overeen met een honderdste van een karaat (d.w.z. 0,002 g.).

De metrische karaat, aangenomen in 1907, komt overeen met 0,20 g. Het woord “karaat” komt van “kuara”, de naam van de pit van een Afrikaanse boomvrucht: de johannesbroodboom.

In de oudheid, en tot 1907, werd dit zaad gebruikt als tegengewicht in weegschalen. Hoewel deze zaden de bijzonderheid hebben dat ze regelmatig zijn, qua grootte en gewicht, is het gemakkelijk voor te stellen dat de evaluatie bij benadering moet blijven.

De prijs van de diamant verandert met zijn gewicht en wordt bepaald door een drempel. Er is een prijsverschil tussen een diamant van 0,89 karaat en een diamant van 0,9 karaat, omdat deze twee waarden op verschillende drempels liggen. Wat betreft de grotere stenen, hun prijs is niet evenredig met hun gewicht; bijvoorbeeld: 3 stenen van 2 karaat hebben niet dezelfde waarde als een steen van 6 karaat.

De maat- en regelmaatcriteria die specifiek zijn voor diamanten, maken het mogelijk om het gewicht van een steen te beoordelen door de afmetingen te nemen. Voor een ronde steen is de formule: diepte X straal² X 0,0245.

Deze tabel geeft u de geschatte diameter van een ronde diamant, afhankelijk van de gekozen karaat. Deze diameter is bij benadering, aangezien deze afhangt van hoe de diamant is geslepen. Het geeft u echter een indicatie van wat u met het blote oog kunt schatten.