Goud prijs

De prijs van goud en de manier waarop het is samengesteld, zijn belangrijke begrippen voor iedereen die edelmetalen wil kopen of verkopen . Inderdaad, de prijs varieert naargelang van verschillende factoren en de waarde ervan ligt niet vast, zoals die van een juweel dat men in de handel vindt. Zo stelt een onafhankelijke entiteit de goudprijs dagelijks vast en kunnen zowel investeerders als dealers op deze notering vertrouwen om de bedragen van hun commerciële transacties aan te passen.

Goudprijs, de belangrijkste componenten van zijn waarde

Het gebruik van goud als marktwaarde tijdens de handel gaat vele eeuwen terug sinds munten uit de 6e eeuw voor Christus werden ontdekt in Klein-Azië. De geschiedenis schrijft aan koning Croesus de creatie toe van deze eerste stukken die waren gemaakt van een natuurlijke legering met de naam electrum . De samenstelling was gemiddeld 75% goud en 25% zilver.

Terwijl in die tijd de waarde van de munt werden geperst op hun kop. Tegenwoordig hangt de prijs van goud af van vraag en aanbod. Het aanbod wordt bepaald door de evolutie van de goudvoorraden van de centrale bank, maar ook door het niveau van de wereldproductie en de schatting van de resterende minerale hulpbronnen. De vraag naar goud wordt voornamelijk vertegenwoordigd door sieraden, de banksector die goudstaven en munten produceert, maar ook de industrie die het gebruikt voor de vervaardiging van elektronische componenten.

Hoe wordt de prijs van goud bepaald?

London Bullion Market Association

De prijs van goud wordt bepaald door de London Bullion Market Association, die verantwoordelijk is voor het bepalen van de prijs op dagelijkse basis. De LBMA is een nieuwe entiteit, opgericht in 2015 ter vervanging van de London Gold Fixing.

De London Gold Fixing werd in 1919 opgericht door de vijf grootste kopers en verkopers van goud: NM Rothschild &Sons, Mocatta& Goldsmid, Pixley&Abell, Samuel Montagu&Co. en Sharps Wilkins. Zijn rol is sindsdien ongewijzigd gebleven: controle, regulering en bepaling van de goudprijs. Toen het werd geopend, was de goudprijs in Amerikaanse dollars $ 19,39, terwijl het nu ruim $1.200 is.

Tegenwoordig is het daarom de LBMA die verantwoordelijk is voor het bepalen van de goudprijs voor de vier belangrijkste internationale markten: Londen, New York, Zürich en Tokio. Dagelijks komen vijf leden van de LBMA bijeen om de goudprijs twee keer per dag vast te leggen (10.30 uur GMT en 15.00 uur GMT). Dit heet “Fixing”. Hun doel is om zowel kopers als wederverkopers tevreden te stellen. Dus zolang er geen consensus wordt gevonden, staat de offerte niet vast.

III. Waarom fluctueert de prijs van goud?

De prijs van goud fluctueert om verschillende redenen. De belangrijkste reden is die gekoppeld aan de markt: tijdens de fix maakt de president een openingsprijs bekend waarop verkopers en kopers worden gepositioneerd. Als de koopbedragen niet gelijk zijn aan de verkoopbedragen, wordt de prijs aangepast. Het varieert dus. Maar goud is een veilige haven en daarom varieert de prijs ook al naargelang de sociale en economische parameters. Dus wanneer de economische situatie onstabiel is, zijn de investeringen meestal geconcentreerd in dit edelmetaal en explodeert de vraag, waardoor de prijs van goud stijgt. Ten slotte moeten we de actuele goudprijs vergelijken met de termijnprijs. De actuele goudprijs is het bedrag dat direct wordt betaald voor de aankoop van goud. De termijnprijs is een bedrag dat in de toekomst op een bepaalde datum wordt verrekend. We vinden dus twee prijzen die strikt genomen geen fluctuatie vertegenwoordigen.

Wat is de prijs van goud per gram?

De prijs van goud per gram hangt af van een andere massa-meetwaarde: de ounce of, om preciezer te zijn, de troy ounce waarvan het symbool ‘ozt’ is. De naam komt van de stad Troyes, in Noord-Frankrijk, waar het tijdens de middeleeuwen op marktdagen werd gebruikt. Sindsdien is de troy  ounce de waarde gebleven die internationaal wordt gebruikt om de massa metalen en edelstenen te meten. Het is precies gelijk aan 31.103 476 8 gram.

Soorten goudstaven

Ongemunt goud is één van de belangrijkste goudproducten die worden verhandeld voor beleggingsdoeleinden. Ze vertegenwoordigen een veilige manier om in goud te beleggen, wat, zoals we al zeiden, een veilige haven is. Ze zijn niet onderworpen aan btw en zijn gemakkelijk herkenbaar dankzij de gedrukte serienummers en hun certificaten die aantonen dat ze voldoen aan de regels voor “goede levering” van de LBMA.

In Europa zijn verschillende bedrijven gecertificeerd om goudstaven te produceren. Onder hen is Umicore een Belgisch bedrijf dat genoteerd staat op de effectenbeurs van Euronext Belgium. Maar er zijn ook Zwitserse en Duitse fabrikanten. De geproduceerde soorten baren onderscheiden zich door hun massa en we vinden dus goudstaven van 5 g, 10 g, 20 g, 1 ozt, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1 kg en 12,5 kg.

Soorten gouden munten

Net als edelmetaal hebben gouden munten altijd de aandacht van investeerders getrokken. Er is een grote variëteit, waarvan de prijs afhankelijk is van hun gewicht (of hun massa om de exacte term te gebruiken) maar ook van hun zeldzaamheid. In tegenstelling tot blokken onderscheiden gouden munten zich inderdaad door hun vervaardiging en volume. Zo wordt bijvoorbeeld de gouden munt “On Wing” uit 1787 geschat op bijna 2,5 miljoen dollar. De “Double Eagle” van 1849 wordt geschat op $ 20 miljoen.