Goudprijs

Goudkoers België vandaag, Goudprijs per Kilo

 

De samenstelling en prijs van goud zijn belangrijke concepten voor iedereen die geïnteresseerd is in het kopen of verkopen van edelmetalen. De prijs van goud kan namelijk variëren afhankelijk van verschillende factoren en de waarde ervan is niet vastgesteld, zoals bijvoorbeeld bij een juweel dat te koop is in de handel. Een onafhankelijke entiteit stelt de goudprijs dagelijks vast, waardoor investeerders en handelaren op deze notering kunnen vertrouwen om de bedragen van hun commerciële transacties aan te passen.

Prix de l'or

De goudprijs, de belangrijkste componenten van zijn waarde (goud prijs per gram. goud koers, koers goud)

Het gebruik van goud als handelswaarde gaat vele eeuwen terug tot de ontdekking van munten in Klein-Azië uit de 6e eeuw voor Christus. Koning Croesus wordt toegeschreven als de maker van deze eerste munten die waren gemaakt van een natuurlijke legering genaamd electrum, die gemiddeld 75% goud en 25% zilver bevatte.

Destijds werd de waarde van de munten bepaald door de afdruk op de munt zelf. Tegenwoordig is de prijs van goud afhankelijk van vraag en aanbod. Het aanbod wordt bepaald door de evolutie van de goudvoorraden van centrale banken, maar ook door het niveau van de wereldproductie en de schatting van de resterende minerale hulpbronnen. De vraag naar goud wordt voornamelijk vertegenwoordigd door sieraden, de banksector die goudstaven en munten produceert, en ook de industrie die het gebruikt voor de vervaardiging van elektronische componenten.

Op welke manier wordt de goudprijs vastgesteld?

London Bullion Market Association

De prijs van goud wordt dagelijks vastgesteld door de London Bullion Market Association (LBMA), die in 2015 is opgericht ter vervanging van de London Gold Fixing. De London Gold Fixing werd in 1919 opgericht door de vijf grootste kopers en verkopers van goud, waaronder NM Rothschild & Sons, Mocatta & Goldsmid, Pixley & Abell, Samuel Montagu & Co. en Sharps Wilkins, en zijn rol bleef onveranderd: het controleren, reguleren en bepalen van de goudprijs. Bij de opening in 1919 was de goudprijs in Amerikaanse dollars $19,39, terwijl het nu meer dan $1.200 is.

Tegenwoordig is het de taak van de LBMA om de goudprijs vast te stellen voor de vier belangrijkste internationale markten: Londen, New York, Zürich en Tokio. Vijf leden van de LBMA komen dagelijks twee keer bijeen (om 10.30 uur GMT en 15.00 uur GMT) om de goudprijs te bepalen, wat bekend staat als “Fixing”. Hun doel is om zowel kopers als verkopers tevreden te stellen, dus totdat er overeenstemming is bereikt, blijft de offerte in beweging.

III. Waarom fluctueert de prijs van goud?

De prijs van goud fluctueert om verschillende redenen. De belangrijkste reden is die gekoppeld aan de markt: tijdens de fix maakt de president een openingsprijs bekend waarop verkopers en kopers worden gepositioneerd. Als de koopbedragen niet gelijk zijn aan de verkoopbedragen, wordt de prijs aangepast. Het varieert dus. Maar goud is een veilige haven en daarom varieert de prijs ook al naargelang de sociale en economische parameters. Dus wanneer de economische situatie onstabiel is, zijn de investeringen meestal geconcentreerd in dit edelmetaal en explodeert de vraag, waardoor de prijs van goud stijgt.Ten slotte moeten we de actuele goudprijs vergelijken met de termijnprijs. De actuele goudprijs is het bedrag dat direct wordt betaald voor de aankoop van goud. De termijnprijs is een bedrag dat in de toekomst op een bepaalde datum wordt verrekend. We vinden dus twee prijzen die strikt genomen geen fluctuatie vertegenwoordigen.

Wat is de prijs van goud per gram?

De prijs van goud per gram is afhankelijk van een andere eenheid van massa: de ounce of, nauwkeuriger gezegd, de troy ounce, waarvan het symbool “ozt” is. De naam is afgeleid van de stad Troyes in Noord-Frankrijk, waar het tijdens de middeleeuwen op marktdagen werd gebruikt. Sindsdien is de troy ounce internationaal de standaardeenheid gebleven voor het meten van de massa van metalen en edelstenen. Het is precies gelijk aan 31.103 476 8 gram.

Soorten goudstaven

Ongecirculeerd goud is één van de belangrijkste goudproducten die verhandeld worden voor beleggingsdoeleinden. Het is een veilige manier om in goud te beleggen, wat zoals eerder gezegd, als een veilige haven wordt beschouwd. Ongecirculeerd goud is niet onderworpen aan btw en is gemakkelijk herkenbaar vanwege de gedrukte serienummers en hun certificaten, die aantonen dat ze voldoen aan de regels voor “goede levering” van de LBMA.In Europa zijn verschillende bedrijven gecertificeerd om goudstaven te produceren. Een voorbeeld daarvan is het Belgische bedrijf Umicore, dat genoteerd staat op de effectenbeurs van Euronext Belgium. Er zijn echter ook fabrikanten in Zwitserland en Duitsland. De geproduceerde soorten baren onderscheiden zich door hun massa en er zijn goudstaven verkrijgbaar van 5 g, 10 g, 20 g, 1 ozt, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1 kg en 12,5 kg.

Soorten gouden munten

Net als edelmetaal hebben gouden munten altijd de aandacht van investeerders getrokken. Er is een grote variëteit, waarvan de prijs afhankelijk is van hun gewicht (of hun massa om de exacte term te gebruiken) maar ook van hun zeldzaamheid. In tegenstelling tot blokken onderscheiden gouden munten zich inderdaad door hun vervaardiging en volume. Zo wordt bijvoorbeeld de gouden munt “On Wing” uit 1787 geschat op bijna 2,5 miljoen dollar. De “Double Eagle” van 1849 wordt geschat op $ 20 miljoen.