De kleur van diamanten

Een witte diamant is een kleurloze diamant. Hoe kleurlozer de diamant, hoe waardevoller hij is. De diamantindustrie gebruikt kleurenschalen om diamanten te classificeren . De kleurenschaal varieert van D tot Z, van kleurloos (kleurloos) tot champagnegeel.

Er zijn ook diamanten in alle kleuren: blauw, rood, roze, groen, geel, zwart, champagne, cognac, etc. Sommige zijn heel erg zeldzaam: bijvoorbeeld roze.

Er is een classificatie van diamanten op kleur. Over het algemeen maken we onderscheid tussen “witte” diamanten (hier bedoelen we de afwezigheid van kleur: dat wil zeggen dat de diamant kleurloos is) en gekleurde diamanten (roze, groen, geel, blauw, etc.). Diamanten worden gesorteerd met een code waarbij de verschillende letters van het alfabet van D tot Z worden gebruikt.

De schalen van het Gemological Institute of America (GIA) zijn internationaal gezaghebbend.

KLEUR:

Deze schaal meet de kleur van een diamant van D tot Z. Een kleur D diamant zal perfect kleurloos zijn, terwijl de tint van een Z-kleur diamant die neigt naar champagne geel zijn glans zal veranderen.

Voor meer informatie over de kleur van uw diamant en zijn schatting, bent u welkom bij Bruxelles Achat d’or. Onze experts helpen u graag verder.

Contacteer ons via: +32 (0) 2534 40 40         

Kleur (tint) verwijst naar de mate waarin een diamant kleurloos is. De zeldzaamste diamanten, de meest gewilde diamanten zijn diamanten zonder kleur, zonder tint, we zullen dan zeggen dat ze kleurloos zijn. Hoe kleurlozer de diamant, hoe meer gekleurde lichten verschijnen.

De kleurclassificatie van een diamant is gebaseerd op de kleurenschaal van het Gemological Institute of America (GIA) die loopt van de letter D tot Z. Kleurenschaal volgens de GIA (Gemological Institute of America).

 
                    

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S à Z

Voorbij “Z” begint de naam “Fancy”

Kleurloos

Bijna kleurloos

Flauw

Heel licht

Licht

Fancy licht

Fancy

Fancy Intense

Fancy Vivid

Deze kleurschaal gaat uit van de letter “D”, “D” zoals “Diamant” (Diamond), er is geen A, B of C. De classificatie “D” (Exceptioneel wit +) is daarom de best mogelijke kleur voor een diamant, komt overeen met een volledig kleurloze diamant, zonder kleur, zonder tint.

Een diamant kan fluorescent zijn. Deze eigenschap verwijst naar het vermogen van een diamant om te fluoresceren onder ultraviolet (UV) licht. De meest voorkomende bron van UV is zwart licht. Wanneer een diamant wordt blootgesteld aan UV-licht, kan deze een duidelijk stralende blauwe kleur hebben.

Hoewel fluorescentie in verschillende kleuren kan voorkomen (blauw, geel, etc.), komt blauwgekleurde fluorescentie het meest voor. De fluorescentie van een diamant wordt bepaald door de intensiteit: geen, zwak, gemiddeld, sterk of zeer sterk. Hoewel fluorescentie een kenmerk is dat kan worden gemeten (gekwantificeerd), is het niet een van de 4 criteria voor het evalueren en waarderen van een diamant.

Het verdient de voorkeur een diamant te kiezen die geen sterke of zeer sterke fluorescentie heeft voor diamanten geclassificeerd van de letter D tot I, maar aan de andere kant kunnen we een diamant kiezen met een sterke fluorescentie voor diamanten die kleiner zijn dan de letter I, omdat deze sterke fluorescentie de diamant “witter” zal maken dan hij in werkelijkheid is.

KARAAT het gewicht van de diamant

Net als goud wordt het gewicht bepaald in karaat. Deze naam is ontleend aan het Griekse woord Keration wat een kleine munt betekent. Vroeger werd het vertegenwoordigd door een johannesbroodpitmeel dat ondanks de verstreken tijd niet van gewicht is veranderd. Het was een transactiemiddel aan de Indische en Afrikaanse kusten.

De karaat is dus verdeeld in honderdsten. Net als de andere criteria, moet het karaatgewicht in aanmerking worden genomen om een ​​diamant te waarderen. Laboratoria werken samen om een ​​certificaat af te geven voor de geteste diamanten en er zijn meetinstrumenten nodig om ze te codificeren.

Het doel van dit diepgaande onderzoek is om alle nuttige informatie over de diamant te kennen. Het resultaat kan dus niet worden betwist, omdat het afkomstig is van een instelling waar de bekwaamheid is bewezen. Er zijn vier laboratoria die over de hele wereld bekend zijn, namelijk de HRD die in België is gevestigd, de IGI die nog steeds in België in Antwerpen is gevestigd, de GIA die in New York is gevestigd, Santa Monica in Los Angeles en de FLG die in Parijs gevestigd is.

Het hebben van een certificaat is soms duur, maar bij Bruxelles Achat d’Or is alles goed berekend en is onze dienstverlening altijd tegen de laagste kosten. Er worden een paar tips gegeven om u volledig in context te krijgen. Dus om een ​​diamant te kiezen, moet je het model van het juweel zien en het aantal klauwen waarmee het is bevestigd. Om preciezer te zijn, zijn er modellen die niet compatibel zijn met de stenen, of ze nu groot of klein zijn. Een diamanten ring met 6 klauwen komt bijvoorbeeld meer overeen met een grote karaats diamant.

Als de diamant klein is, geeft dit de indruk dat de diamant onzichtbaar is, dus de klauwen zullen belangrijk zijn. We moeten ons niet concentreren op de karaat gewicht van de diamant, we moeten een goed verband houden tussen de criteria. Het is beter om een ​​diamant met een lager karaat te nemen om de kwaliteit van uw diamant te behouden. Een diamant van 5 karaat zal duurder zijn dan 5 diamanten van 1 karaat. Hier is een kleine karaat classificatieschaal om u een idee te geven: 0,030 ct staat voor 4,3 mm dm en 1,00 ct komt overeen met 6,4 mm dm.